13 apr 2018

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2018 (04/05)


Groningen, Winschoten, Winsum en Appingedam 4 mei 2018
Sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld

Op vrijdag 4 mei vindt in Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten het duo-project Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats. Het zijn allen kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet staan centraal. Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellenden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding.

Belangrijk herdenkingsproject
Het project Open Joodse Huizen, dat ontstond in 2012 in Amsterdam, is uitgegroeid tot een belangrijk en herkenbaar herdenkingsproject in maar liefst 19 steden in Nederland. Het sluit aan bij de interesse van veel bewoners en buurtgenoten in de (voor- en naoorlogse) joodse geschiedenis van hun huis, straat of buurt. Iedereen is welkom om te luisteren, indrukken te delen en samen te herdenken.

De ruim 160 herdenkingen in het kader van Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet 2018 vinden plaats in Amstelveen, Amsterdam, Appingedam, Deventer, Gouda, Groningen, Hoorn, Leiden, Maastricht, Santpoort-Zuid, Sneek, Steenwijk, Utrecht, Vught/Den Bosch, Wageningen, Winsum, Winschoten, Winterswijk en Zaanstad. Kijk voor de data (28 tot en met 6 mei) en programma’s op www.openjoodsehuizen.nl. De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.
Uitgangspunt voor Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet zijn de adressen en namen die vermeld staan op de website www.joodsmonument.nl, het digitale monument voor alle joden in Nederland die tijdens de holocaust zijn vermoord.

Het project in Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten is een initiatief Stichting Folkingestraat Synagoge, Stichting Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen, Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen, diverse locatiehouders, Cultuur Historisch Centrum Oldambt, Sjoelplein Winsum, Stichting een Joodse Erfenis, Museum Stad Appingedam, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Open Joodse Huizen-Huizen van Verzet wordt financieel mogelijk gemaakt door de provincie Groningen en gemeente Appingedam.


Een greep uit de programma’s van Groningen, Appingedam, Winsum en Winschoten:

Godert Walter
Op 17 september 1944 werd boekhandelaar Godert Walter door de Duitsers gefusilleerd omdat hij verzetsliteratuur had verkocht. Latere eigenaren hebben uit eerbied voor hem zijn naam altijd behouden. In de boekhandel op nummer 53 van de Oude Ebbingestraat te Groningen zal huidig mede-eigenaar Erwin de Vries ingaan op het leven van Godert Walter en de bijzondere band die er met het Joodse leven bestaat.

Abraham Nieweg (1891-1942) had een schoenenwinkel aan de Dijkstraat 36. Hij woonde samen met zijn vrouw Ghole (1894-1943), zoon Maurits (1926-1943) en de moeder van Ghole, Sina Sleutelberg-Bamberger (1861-1943), boven de winkel. Nabestaande Sieni Pijper vertelt aan de overkant van de winkel het verhaal over haar familieleden. Dit verhaal vindt plaats te Appingedam, Dijkstraat 35.

Huidige bewoner Egbert Kruidhof vertelt in Winsum over de vroegere bewoner van de Kloosterstraat 4, gezinshoofd, vader van twee zonen, boekhouder en verzetsstrijder Jan van der Laan die vanwege zijn illegale activiteiten op 16 februari 1945 wordt gearresteerd.

Ro de Beer-Meibergen
Een greep uit het programma van Winschoten is het verhaal van de Joodse Ro de Beer-Meibergen. In 1919 kwamen voor het eerst in de geschiedenis twee vrouwen in de gemeenteraad van Winschoten. Een van hen was De Beer-Meibergen. Ro was een uitgesproken liberaal politicus, die duidelijk voor haar mening uit kwam. Marianne Kruijswijk vertelt in de raadzaal van het gemeentehuis, Langestraat 11, over haar rol in de Winschoter politiek.

Gedurende de dag kan men voor informatie terecht bij de synagoge in de desbetreffende plaats. Waar aan het eind van de dag een eigen invulling wordt gegeven aan de afsluiting. Meer informatie over het afsluitend programma kan gevonden worden op de onderstaande websitepagina’s van de betreffende plaats.



Naschrift 07/05/2018:

Bekijk hier een impressie van alle presentaties.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten