8 sep 2017

Nieuw Licht met Marja Pruis (12/09)

Op dinsdag 12 september start het nieuwe seizoen van de debatserie 'Nieuw Licht' met Marja Pruis over ‘Omdat je het waard bent – Nieuw licht op eigenliefde in tijden van sociale media’. Met het amorele fileermes van François de la Rochefoucauld analyseert zie hierin de moraal van onze tijd om antwoord te geven op de vraag of de mens misschien meer van zichzelf is gaan houden. Coreferent in de Der Aa-kerk is essayist en filosoof Miriam Rasch.

Godert Walter zal deze avond aanwezig zijn met een boekentafel. Tevens zijn toegangskaarten bij ons te koop in de winkel.

Marja Pruis
Marja Pruis (1959) schreef onder meer de veelgeprezen romans ‘De vertrouweling’, ‘Atoomgeheimen’ en ‘Zachte riten’, en het biografische portret ‘Als je weg bent. Over Patricia de Martelaere’.
Ze is criticus en columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar essayboek ‘Kus me, straf me. Over lezen en schrijven, liefde en verraad’ werd genomineerd voor de AKO Literatuuurprijs en leverde Pruis de Jan Hanlo Essayprijs op.

Miriam Rasch
Coreferent in de Der Aa-kerk is essayist en filosoof Miriam Rasch. Zij studeerde literatuurwetenschap en filosofie en werkt bij het Instituut voor Netwerkcultuur van de Hogeschool van Amsterdam. Ze schrijft essays en kritieken voor onder meer De Gids, De Groene Amsterdammer en Revisor. Onlangs verscheen haar essaybundel ‘Zwemmen in de oceaan. Berichten uit een postdigitale wereld’.

La Rochefoucauld
François de la Rochefoucauld (1613 – 1680) was een Franse schrijver, die vooral bekend is geworden door ‘Réflexions ou sentences et maximes morales’ (1665) of kortweg ‘Maximes’, korte, bondige uitspraken of aforismen over deugd en moraal.
‘Wat wij houden voor een deugd,’ schreef hij, ‘is vaak niets anders dan een combinatie van gebeurtenissen en belangen die moedwillig of door het toeval bij elkaar worden gebracht.’
De schijnmoraal die La Rochefoucauld voor zijn tijd wist bloot te leggen, lijkt in onze tijd als vanzelf boven te komen drijven in de gevierde successen, zelffelicitaties en opzichtige liefdadigheid op de sociale media.

Historiche uitgeverij, 19,95


Nieuw Licht
Nieuw Licht is een initiatief van filosofen Coen Simon en Frank Meester. Een nieuwe filosofische serie waarin de scherpste hedendaagse denkers met oude vragen nieuw licht werpen op onze tijd. Meester en Simon leggen de scherpste hedendaagse denkers een vraag voor uit een klassiek geworden tekst van filosofen en denkers als De Beauvoir, Huizinga, Bourdieu, Camus, Freud, Rousseau, Smith en Aristoteles.

Plaats: Der Aa-kerk
Datum: dinsdag 12 september
Tijd: 20.00 uur








Geen opmerkingen:

Een reactie posten