16 okt 2016

Historische reeks: Wil Schackmann over De Kinderkolonie (12/12)

De Groninger Forum Bibliotheek organiseert in samenwerking met boekhandel Godert Walter een reeks over historische boeken. De derde bijeenkomst vindt plaats op maandag 12 december als auteur Wil Schackmann te gast is om te spreken over zijn boek De Kinderkolonie. Hij wordt deze avond geïnterviewd door Douwe van der Bijl van de Forum Bibliotheek.

In De kinderkolonie beschrijft Wil Schackmann de wezen, hun opzieners en de bestuurders in Veenhuizen. Op basis van uitgebreid onderzoek in het rijke Kolonie-archief wekt hij deze bijzondere geschiedenis tot leven. Eerder schreef Schackmann De proefkolonie en De bedelaarskolonie.


Veenhuizen mag dan beroemd en berucht zijn als detentiecentrum voor bedelaars en landlopers, maar het is nooit de bedoeling geweest dat die daar zouden komen. De kolonie Veenhuizen is in 1824 gebouwd om vierduizend 'weezen, vondelingen en verlatene kinderen' te huisvesten met daarbij echtparen om op hen te passen. Het moest één groot kinderdorp worden. Door de tegenwerking van stedelijke weeshuizen kwam slechts de helft van dat aantal kinderen. De overige ruimte in Veenhuizen werd noodgedwongen opgevuld met bedelaars.
De kinderkolonie in Veenhuizen heeft bestaan van 1824 tot 1859. In die tijd werden door de regering iets meer dan 8.600 kinderen daar geplaatst. Een kwart daarvan, 2155 kinderen, overleefde Veenhuizen niet. In onze ogen een verschrikkelijke sterfte, maar in die tijd niet iets dat als opzienbarend werd ervaren.


Klik hier voor meer informatie over De kinderkolonie.

De laatste bijeenkomst van deze historische reeks zal plaatsvinden op maandag 9 januari. Vanwege een afzegging wordt u nader geïnformeerd over de schrijver en het boek van deze avond.

De avonden duren steeds van 20-22 uur en de schrijvers van de boeken zullen deze avond worden geïnterviewd. Het cursusgeld bedraagt 50 euro (passe-partout) of 15 euro (per avond). Meer informatie over aanmelding e.d. vindt u op de website van de Groninger Forum Academie. De eerste avond vond plaats op maandag 26 september toen Doeke Sijens Machiel Bosman interviewde over diens boek Roofkoning, dat genomineerd is voor de Libris Geschiedenisprijs.In de bijeenkomst op 10 oktober interviewde Stefan van der Poel Bronja Prazdny over haar boek Verloren taal - een zoektocht naar mijn familie.

Plaats:
Groninger Forum Bibliotheek
Oude Boteringestraat 18
9712 GH Groningen
050 368 36 83


Geen opmerkingen:

Een reactie posten