16 okt 2015

Vamba Sherif presenteert nieuwe roman (04/11)


Deze avond is inmiddels volgeboekt!

Op woensdag 4 november zal Vamba Sherif - Groninger schrijver van Liberiaanse afkomst - bij boekhandel Godert Walter zijn nieuwste roman De Zwarte Napoleon presenteren, een epos over de Afrikaanse keizer die het durfde op te nemen tegen de Engelse en Franse kolonisten. De avond begint om 20 uur en vanwege de beperkte ruimte is reservering gewenst: in de winkel, via info@godertwalter.nl of telefonisch onder 050 312 25 23.

De Zwarte Napoleon is een historische roman over de dertienjarige Zaiwulo die in de negentiende eeuw uit zijn geboortestad Haindi in het woud, in het huidige Liberia, vertrekt en in Musadu in de savanne in het huidige Guinee terecht komt om te studeren onder Talahat Haidarah. Talahat is het hoofd van een beroemde familie: de Haidarahs. Volgens de overleveringen zijn de Haidarahs afkomstig uit Timboektoe. In deze familie wordt er over een manuscript met bijzondere krachten gesproken, een werk dat de Haidarahs veel voorspoed en macht heeft gebracht. Niemand schijnt het manuscript gezien of gelezen te hebben behalve Talahat. Waar is dit manuscript? En wat is de inhoud?  
Zaiwulo denkt dat zijn aanwezigheid in Musadu iets te maken zou hebben met een voorval uit zijn verleden, en hij is vastbesloten om achter het geheim te komen.

De periode waarin het verhaal zich afspeelt werd bepaald door de wilskracht van één man: Samori Toure. Samori werd slaaf om de vrijheid van zijn moeder te kopen en later kwam hij in opstand tegen zijn meester. En man van eenvoudige komaf, maar hij werd handelaar, koning en uiteindelijk keizer. Samori wist een imperium op te bouwen dat in omvang net zo indrukwekkend was als de rijken van de grote Sundiatta Keita en Mansa Musa eeuwen daarvoor. Zijn rijk strekte zich uit van gebieden die nu onderdeel zijn van Guinee, Sierra Leone, Liberia, Mali, Ivoor-Kust, Burkina Faso en Ghana.

Zaiwulo komt in aanraking met dit bijzondere historisch figuur. De jongen doet Samori denken aan zijn moeder, wiens afkomst deels in het woud in het huidige Liberia ligt. Later, als volwassen man, vecht Zaiwulo zij aan zij met Samori, eerste om het Wasulu rijk op te bouwen en later tegen de Fransen en de Engelsen om het imperium to behouden. Hij gaat namens Samori naar Parijs om met de Franse president te onderhandelen. Als Samori door de Fransen opgepakt wordt, vlucht Zaiwulo naar zijn geboorteplaats Haindi, op zoek naar antwoorden op een geheim dat zijn leven voor altijd zou veranderen.


Vamba Sherif (Liberia, 1973) groeide op in een milieu van Afrikaanse intellectuelen. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in Koeweit, waar zijn vader aan de universiteit doceerde en waar Sherif kennismaakte met de Afrikaanse,Amerikaanse en Arabische literatuur. Na de Golfoorlog, die hij van nabij meemaakte, week hij met zijn familie uit naar Syrië. Sinds 1993 woont hij in Nederland, waar hij rechten studeerde. Vamba Sherif spreekt drie Afrikaanse talen, Engels, Arabisch en Nederlands.
Zijn werk is vertaald in het Engels, Frans, Duits en Spaans.

De pers schreef over zijn romans:

‘Achter de eenvoudige taal gaat het raffinement schuil van een schrijver die de touwtjes stevig in handen heeft.’ - NRC  Handelsblad
‘Shakespeare in het regenwoud.’ -  Berliner Zeitung

Meer informatie over de schrijver vindt u hier.Boekhandel Godert Walter
Oude Ebbingestraat 53
9712 HC Groningen
050 312 25 23
www.godertwalter.nl

Datum: woensdag 4 november
Aanvang: 20.00 uur (inloop 19.45 uur)
Toegang: gratis

Geen opmerkingen:

Een reactie posten