6 mei 2015

Werkman-tentoonstelling (mei/juni)

Boekhandel Godert Walter organiseert in het kader van het Werkmanjaar 2015 (vanaf 11 mei) een expositie met origineel grafisch werk uit het boek Werkman – Teksten. Tientallen drukkers tonen een rijkdom aan bibliofiele druksels. Anneke de Vries, redacteur van het recent verschenen boek Werkman leven & werk, is de samensteller van de tentoonstelling.

De tentoonstelling is vanaf 11 mei gratis te bezichtigen en duurt tot eind juni.
Achtergronden

Op 9 mei wordt het boek Werkman - Teksten in het Groninger Museum gepresenteerd. Het boek zal in ontvangst genomen worden door Mariëtta Jansen, conservator bij het Groninger Museum en inrichter van de overzichtstentoonstelling H.N. Werkman (1882-1945) Leven & Werk.

Werkman – Teksten is een kunstboekproject van de Typografentafel en het Grafisch Centrum Groningen. Vele tientallen margedrukkers uit binnen- en buitenland meldden zich aan, maar voor slechts vijftig van hen was plaats. Zij kregen de opdracht een katern van vier pagina’s te ontwerpen en te drukken waarvoor een tekst van Werkman, compleet of als fragment, het uitgangspunt moest zijn.
Al deze katernen zijn samengebracht in het kunstboek: een echoput waaruit de stem van Werkman opklinkt in een rijkdom aan kleuren en vormen die meer dan recht doen aan zijn veelzijdigheid in woord en beeld. Hoeveel weerklank de naam Werkman onder de deelnemers heeft, blijkt uit de tijd en de moeite die iedereen heeft genomen om de grenzen van eigen kunnen en van de typografie te verleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten